Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

1945 – „Családunk a világháborúban” – 1. helyezett

2021/09/30 – Közös Halmaz


Bemutatjuk az „1945 – A Mi Történetünk” című pályázat helyezett és különdíjas pályaműveit!

Facebook-oldalunkon rövidebb részleteket olvashattok, a teljes szövegeket itt, a honlapunkon tesszük közzé (ahol már mind az 55 pályamű elérhető).

Először a három pályázati kategória helyezettjeinek munkáit ismertetjük.

A III. kategória a „Családunk a világháborúban” nevet viselte, ahol szakirodalmi alátámasztással megírt családtörténeti munkákat vártunk. A kategória első helyezettje Kocsis Dorottya lett, ezúton is gratulálunk!

„Az én történetem főszereplője az apai dédnagyapám, Kocsis Ferenc, akit bár személyesen már nem volt lehetőségem megismerni, de a vele történt eseményekről sok családi elbeszélést hallottam, illetve kis utánajárást követően több kisebb részletre is fény derült azóta.”

„Dédnagyapámnak 1945. február 21-én hátra kellett hagynia családját – feleségét Erzsébetet, és négy gyermekét, Lacit, Ferit, Veronkát és Gábort, aki ekkor még csak két éves volt, így első éveiben nem is volt alkalma megismerni az édesapját. A család és dédnagyapám ekkor még nem sejtették, hogy a pár napos „háborús jóvátétel” hosszú, nélkülözéssel teli évekké válik majd. A dédnagymamám Erzsébet ekkor családfenntartóvá vált, nélkülözéssel teli időszak vette kezdetét. Helyt kellett állnia a férje, gyermekei apja nélkül, megteremteni a mindennapi élethez szükségest, gondoskodni a földről, az állatokról, a betevőről és anyaként nevelnie négy gyermekét.”

Egy levél a fogságból:

„Kedves feleségem! Tudatlak hála Istennek egészséges vagyok, melyet tinektek is kívánok mindnyájatoknak a jó Istentől. Nem tudom elképzelni, hogy mi van veletek, mert levelet nem kapok tőletek, pedig nagyon szeretném tudni, mi történt négy év óta veletek és a gyerekekkel. Járnak-e iskolába vagy dolgozni kell nekik, mert tudom, nem segít rajtatok senki sem. Mert nem tudom, édesapám él-e még, mert nagyon sokat álmodok vele, meg Zemlényi mami is.

Kedves Laci fiam csak nagyon jó légy és vigyázz magadra, meg a kisebbekre is. Majd csak egyszer megsegít a jó Isten, hogy meglátlak benneteket.

Maradok tisztelettel, csókollak mindnyájatokat, Boldog Húsvéti Ünnepet kívánok!”

A teljes dokumentum pdf-ben itt elérhetó.

A Közös Halmaz Alapítvány és a Független Médiaközpont a második világháborúról és az 1945-ös évről szóló családtörténeti visszaemlékezések három kategóriájában írt ki pályázatot 14 és 35 év közöttieknek. A projektet az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. A projekt részletei, a díjazottak listája és a díjató rendezvény itt elérhető.


Támogass minket! – rendszeres támogatás

Havi rendszeres támogatás esetén az alábbi összegekkel tudsz minket segíteni. Az összeg kiválasztása után átirányítunk a PayPal felületére, pár kattintás, és kész is vagy.

Támogass minket! – egyszeri támogatás

Egyszeri támogatás esetén Te határozod meg, pontosan mennyivel kívánsz hozzájárulni céljaink eléréséhez. (Használhatod a PayPal rendszerét vagy saját bankkártyádat is.)

  Vissza a főoldalra