Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

1945 – „Családunk a világháborúban” – 2. helyezett

2021/09/30 – Közös Halmaz


Bemutatjuk az „1945 – A Mi Történetünk” című pályázat helyezett és különdíjas pályaműveit!

Facebook-oldalunkon rövidebb részleteket olvashattok, a teljes szövegeket itt, a honlapunkon tesszük közzé (ahol már mind az 55 pályamű elérhető).

Először a három pályázati kategória helyezettjeinek munkáit ismertetjük.

A III. kategória a „Családunk a világháborúban” nevet viselte, ahol szakirodalmi alátámasztással megírt családtörténeti munkákat vártunk. A kategória második helyezettje Font Ágnes lett, ezúton is gratulálunk!

„Mindannyiunk életében, családi történeteiben jelen vannak homályos részek, kevésbé ismert életutak, tragédiák. A második világháború és az azzal járó pusztítások minden szempontból hozzájárulnak ehhez és visszavonhatatlanul hatással vannak múltunkhoz, jelenünkhöz. A generációk óta Kecskeméten és vonzáskörzetében élő családom szerencsésnek mondható abban a vonatkozásban, hogy számos régi levelezés és családi történet maradt fent. Az amatőr, jóformán spontánnak nevezhető családfakutatást számos családi beszélgetés előzte meg, ám idő hiányában a lelkesedésen túl nem jutott tovább. A koronavírus és az azzal járó kijárási korlátozás (sajnos, vagy szerencsére) lehetővé tette ezeknek részletesebb feldolgozását, a családi hagyaték rendezését, régi történetek felelevenítését és a családfa kutatását. Nagyanyám oldalának egyik legmeghatározóbb története a szülei, Sándor Antal (1908-1994) és Somodi Ilona (1911-1987) megismerkedése volt (1-2. kép). A családi legendárium szerint két, meglehetősen különböző ember ismerte meg egymást egy újsághirdetés révén, azonban az ismerkedés részletei ismeretlen volt a család számára, annak ellenére, hogy az eredeti írott források, számos levelezés, képeslapok, noteszek (személyes és gazdasági feljegyzésekkel együtt) sokáig a szekrény alján lapultak.”

A teljes dokumentum pdf-ben itt elérhetó.

A Közös Halmaz Alapítvány és a Független Médiaközpont a második világháborúról és az 1945-ös évről szóló családtörténeti visszaemlékezések három kategóriájában írt ki pályázatot 14 és 35 év közöttieknek. A projektet az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. A projekt részletei, a díjazottak listája és a díjató rendezvény itt elérhető.


Támogass minket! – rendszeres támogatás

Havi rendszeres támogatás esetén az alábbi összegekkel tudsz minket segíteni. Az összeg kiválasztása után átirányítunk a PayPal felületére, pár kattintás, és kész is vagy.

Támogass minket! – egyszeri támogatás

Egyszeri támogatás esetén Te határozod meg, pontosan mennyivel kívánsz hozzájárulni céljaink eléréséhez. (Használhatod a PayPal rendszerét vagy saját bankkártyádat is.)

  Vissza a főoldalra