Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

1945 – „Képeslap a múltból” – 1. helyezett

2021/08/05 – Közös Halmaz


Bemutatjuk az „1945 – A Mi Történetünk” című pályázat helyezett és különdíjas pályaműveit!

Facebook-oldalunkon rövidebb részleteket olvashattok, a teljes szövegeket itt, a honlapunkon tesszük közzé (ahol hamarosan mind az 55 pályamű elérhető lesz).

Először a három pályázati kategória helyezettjeinek munkáit ismertetjük.

Az I. kategória a „Képeslap a múltból” nevet viselte, ahol rövid, üzenet formában megfogalmazott családtörténeteket vártunk.

A kategória első helyezettje Dósa Judit lett, ezúton is gratulálunk!

Elvitték a Fűtős Jóskát!

Juhász Marinak hívnak és az apámat elvitték a németek. Bevagonírozták, mert kint állt a kapuban, pedig mindenki mondta neki, hogy ne álljon ki a kapuba, mer’ elviszik. A háborúnak tulajdonképpen már vége van, nem kell a bogácsi borospincében bujkálnunk sokadmagunkkal, de azért nem lehet csak úgy itt meg ott álldogálni.

A Petyi Sanyi, a falu bolondja szaladgál az utcán és beordítja anyámnak a nyitott ablakon, hogy „Szarok a levesedbe Taskó Magda!”, apám pedig hat hónap múlva épen megkerül. Nem derül ki hogyan. Perbálra költözünk, majd pár év elteltével valami furcsa üzletelés folytán Pestre kell menni az egész családnak. Sose tudjuk meg, hogy is volt pontosan a perbáli házzal. Hogy elvették-e tőlünk vagy apám valahogy elkótyavetyélte…? Hogy volt-e a ház dolgának bármi köze a háborúhoz vagy ahhoz, hogy apám olyan ember volt, aki akkor is kiállt a kapuba, mikor megmondták neki, hogy ne tegye…? Tán a házunk is valahogy így lett oda. De azért Pesten nem rossz. Egyáltalán nem. Mindent összevetve, az élet jó, csak kicsit zsúfoltan vagyunk itt, a Nyúl utcában.

Én megértem, hogy szakácsnő legyek a Szent László kórházban. Szüleim egyetlen leánya öt – életben maradt – gyermekük közül. Ki is tüntettek. Többször is. De ezt se az apám, se a Petyi Sanyi nem látták már meg.

A Közös Halmaz Alapítvány és a Független Médiaközpont a második világháborúról és az 1945-ös évről szóló családtörténeti visszaemlékezések három kategóriájában írt ki pályázatot 14 és 35 év közöttieknek. A projektet az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. A projekt részletei, a díjazottak listája és a díjató rendezvény itt elérhető.


Támogass minket! – rendszeres támogatás

Havi rendszeres támogatás esetén az alábbi összegekkel tudsz minket segíteni. Az összeg kiválasztása után átirányítunk a PayPal felületére, pár kattintás, és kész is vagy.

Támogass minket! – egyszeri támogatás

Egyszeri támogatás esetén Te határozod meg, pontosan mennyivel kívánsz hozzájárulni céljaink eléréséhez. (Használhatod a PayPal rendszerét vagy saját bankkártyádat is.)

  Vissza a főoldalra