Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

1945 – „Képeslap a múltból” – 2. helyezett

2021/07/29 – Közös Halmaz


Bemutatjuk az „1945 – A Mi Történetünk” című pályázat helyezett és különdíjas pályaműveit!

Facebook-oldalunkon rövidebb részleteket olvashattok, a teljes szövegeket itt, a honlapunkon tesszük közzé (ahol hamarosan mind az 55 pályamű elérhető lesz).

Először a három pályázati kategória helyezettjeinek munkáit ismertetjük.

Az I. kategória a „Képeslap a múltból” nevet viselte, ahol rövid, üzenet formában megfogalmazott családtörténeteket vártunk.

A kategória második helyezettje Molnár Kristóf lett, ezúton is gratulálunk!

Amikor választani kell

Dédnagyapám, Ritter Ádám peterdi kovácsmester volt. A saját bőrén Budapesten tapasztalta meg először, milyen is a totális háború. Korábban a tüzérek mellett szolgált kovácsként, az ostrom alatt azonban már neki is fegyvert kellett fognia. A Buda körül bezáruló ostromgyűrű híre egy színházban érte, ahol bajtársaival bársonyfüggönyökből készítették maguknak a kapcát, hogy ne fagyjanak halálra.

Ritter Ádám

A szovjetek már elfoglalták a Széll Kálmán teret, és a Várhegyért folyt a harc, amikor bajtársaival elhatározták a szakaszvezető zászlósuk vezetésével, hogy átállnak a szovjetekhez. A csapatból egyedül dédnagyapám tudott németül, így rá hárult a feladat, hogy elterelje az SS-tisztek figyelmét. Amíg ő sváb dialektusával lőszert kért a németektől, társai elkezdtek átkúszni a frontvonalon. Dédnagyapám amint tudta, követte őket. A manővert hamarosan mindkét oldalon felfedezték, és két oldalról kezdték el lőni a csapatukat. Isten, a sors vagy talán a véletlen folytán, de dédnagyapám épségben átjutott a szovjetek oldalára.

Hadifogsági igazolvány

Az életben maradt katonák választhattak, hogy folytatják-e a harcot a frissen alakuló Magyar Néphadsereg kötelékében, vagy hadifogságba kerülnek. A 30 év alattiaknak nem volt ilyen lehetősége, őket automatikusan a harcoló alakulatokhoz osztották. Dédnagyapám 31 éves volt, és a szibériai hadifogságot választotta. Nem akart honfitársai ellen harcolni, és a háborúból is elege volt. Számára így 1945. február 6-án ért véget a világháború. Fogolyként, de élve.

Ritter Ádám (jobbra)

A Közös Halmaz Alapítvány és a Független Médiaközpont a második világháborúról és az 1945-ös évről szóló családtörténeti visszaemlékezések három kategóriájában írt ki pályázatot 14 és 35 év közöttieknek. A projektet az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. A projekt részletei, a díjazottak listája és a díjató rendezvény itt elérhető.


Támogass minket! – rendszeres támogatás

Havi rendszeres támogatás esetén az alábbi összegekkel tudsz minket segíteni. Az összeg kiválasztása után átirányítunk a PayPal felületére, pár kattintás, és kész is vagy.

Támogass minket! – egyszeri támogatás

Egyszeri támogatás esetén Te határozod meg, pontosan mennyivel kívánsz hozzájárulni céljaink eléréséhez. (Használhatod a PayPal rendszerét vagy saját bankkártyádat is.)

  Vissza a főoldalra