Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

1945 – Pályázati kiírás

2020/12/03 – Közös Halmaz


1945 – Nem is olyan régen, 75 évvel ezelőtt az ország a feje tetején állt, a világháború végén, a frontvonal kellős közepén. Először a németek szállták meg Magyarországot, aztán az őket kiűző Szovjetunió. Budapest lerombolva, az éléstárak üresek, rég nem látott faggyal jön a tél.

A magyar családok között sokan a szovjet csapatoktól várták a felszabadulást, a holokauszt borzalmainak és a soha nem látott pusztításnak a végét. Sokan végül épp miattuk vesztettek el mindent: számukra mindmáig a kommunista uralom kezdetét, a deportálásokat, a kényszermunkatáborokat és a megszállást jelenti.

A Te családoddal mi történt 1945-ben? Nagyszüleid, dédszüleid hogy élték meg az eseményeket? Hogyan sikerült megmenekülnie a családodnak a háború poklából? A németektől vagy az oroszoktól féltek jobban? Érte őket valamilyen váratlan, csodaszerű fordulat, ami miatt megmenekülhettek? Segítettek a szomszédok, vagy épp ellenkezőleg?

A végletesen eltérő megélések nemzedékről nemzedékre öröklődtek, és ellehetetlenítették a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet, az átélt tragédiák feldolgozását. Itt az ideje, hogy az 1945-ös események ellentmondásos történeteit elmeséljük, meghallgassuk, megértsük. A Közös Halmaz Alapítvány és a Független Médiaközpont most, 75 évvel az események után ennek a párbeszédnek nyit teret.

Ha már betöltötted a 14-et, de a 36-ot még nem, írd meg nekünk az alábbi három kategória egyikében, hogy mit élt át a családod a második világháború alatt és különösen 1945-ben! Kategóriánként a legjobb három pályamű szerzője családfakutatási képzésen, a Független Médiaközpont szervezésében pedig videókészítési tanfolyamon vehet részt, valamint értékes könyvjutalomban részesül. Emellett minden pályázónak egy kis ajándékkal köszönjük meg beküldött pályázatát.

  1. kategória: 1945 – Képeslap a múltból

Küldd el nekünk a második világháború végével kapcsolatos családi történeteitek valamelyikét egy képeslapnyi terjedelemben (szóközökkel együtt 500-1500 karakterben)!

  1. kategória: 1945 – Családunk naplójából

Küldd el nekünk egy naplóbejegyzés formájában (szóközökkel együtt 1500-6000 karakterben) azt a történetet, amit a családod megélt a háború alatt és 1945-ben!

  1. kategória: 1945 – Családunk a világháborúban

Profi munkát írnál? Pályázz olyan szakirodalmi alátámasztással megírt családtörténeti munkával, amelyek a Te családoddal megtörtént eseményeken keresztül mutatják be az 1945-ös eseményeket. Pályázatodat szóközökkel együtt 6000–15000 karakterben, lábjegyzetes hivatkozási rendszerrel várjuk. Előny, ha az adott családtörténet publikálatlan, de van mód korábban már nyilvánosságra hozott anyagok újbóli feldolgozására is.

További információk:

  • Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyekhez multimédiás anyag (fotó, videó, hanganyag stb.) kapcsolódik, és könnyen befogadható stílusban íródnak.
  • Egy személy egy kategóriában nyújthat be pályázatot.
  • A pályázati anyagot az oldal aljáról elérhető űrlapon kérjük feltölteni.
  • Beküldött pályázati anyag formátuma: .PDF
  • Határidő: 2021. január 17. (frissítés: 2021. január 31.)
  • Az eredményhirdetés a zsűri értékelése után február végén várható.
  • Ünnepélyes díjkiosztó a koronavírus helyzettől függően: 2021. március közepén várható.
  • Bármilyen felmerülő kérdésre örömmel válaszolunk az info@kozoshalmaz.hu címen.

Pályázásra fel!


Támogass minket! – rendszeres támogatás

Havi rendszeres támogatás esetén az alábbi összegekkel tudsz minket segíteni. Az összeg kiválasztása után átirányítunk a PayPal felületére, pár kattintás, és kész is vagy.

Támogass minket! – egyszeri támogatás

Egyszeri támogatás esetén Te határozod meg, pontosan mennyivel kívánsz hozzájárulni céljaink eléréséhez. (Használhatod a PayPal rendszerét vagy saját bankkártyádat is.)

  Vissza a főoldalra