Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

Július: Művészetek Völgye, augusztus: Ördögkatlan Fesztivál

2018/08/15 – Közös Halmaz


A nyár elején felújított ajtóinkat a hőség ellenére is ezrek nyitogatták a Völgy és a Katlan forgatagában. Egyesek annyira elmerültek az olvasgatásban-beszélgetésben, hogy még a templomkoncertet is lekésték. Általános iskolásoktól nyugdíjasokig egészen vegyes korosztályt vonzottak az installációk; többen megjegyezték, bátor vállalkozásnak tartják a kiállítást.

37626304_1619415078180486_8413779351622909952_n.jpg

A történelem iránt lelkesen érdeklődő tízéves (!) fiú kiemelte a véleményformálás kiegyensúlyozottságához szükséges többoldalú tájékozottságot, s termékeny beszélgetésbe bonyolódott a hatvan körüli játékboltlánc-tulajdonos is, aki az ajtóktól indulva hamar eljutott a modern erkölcsi válságig, amelynek orvoslásához a kiállításunk hangvétele jelölhetné ki az irányt. Az ilyen és ehhez hasonló visszajelzések sokasága minket is megerősít abban, hogy jó úton járunk.

37900904_1630053583783302_8354682083393667072_n.jpg

Egyik önkéntesünk kapolcsi beszámolója is jelzi, hogyan képesek az ajtók (látszólag) idegen embereket is összehozni:

„Mindössze két napot voltam Kapolcson. (…) Az igazi élmény hétfőn volt, az eső után. Teljesen spontán összeverődött egy négyfős csoport (egy pár, és két nő). A pár nagyon érdeklődő, mondhatnám harsány volt. Módszerük lényege a következő volt: a lány hangosan felolvasta az ajtókon lévő szövegeket, a fiú pedig a maga módján kiegészítette. Ekkor még a másik két érdeklődő hölgy kicsit távolabbról figyelte az eseményeket. Már vagy tizenöt perce beszélgettünk, és körülbelül a negyedik ajtónál jártunk, amikor a lánynak feltűnt, hogy minden ajtót ő nyit ki. Mire azt mondta az egyik nőnek: „jaj bocsánat, nyugodtan olvassa most ezt ön előbb.” Erre a nő: „inkább olvasd fel te, nagyon tetszik az előadásod.” Ekkorra alakult ki a végleges szisztéma. A lány felolvasott, a fiú kommentált, kérdezett, beszélgettünk. A két nő pedig nagyon figyelt. Megfigyeltem, hogy Szemők Zsófi naplója a neuralgikus pont sokaknál, kevés a kép, ellenben sok a szöveg. Ez a csoport azonban hatalmas érdeklődéssel követte végig az ajtót, majd ötven percen keresztül. Így mentünk végig mind az összes ajtón. (…) Összegzésképp mondhatom: a legjobb ajtó-túra volt, amióta önkénteskedem.”

Az Ördögkatlan Fesztiválon a rengeteg „ajtómenti” pozitív élmény mellett egy kellemes pódiumbeszélgetésen is közvetíthettük a Közös Halmaz üzeneteit.


Támogass minket! – rendszeres támogatás

Havi rendszeres támogatás esetén az alábbi összegekkel tudsz minket segíteni. Az összeg kiválasztása után átirányítunk a PayPal felületére, pár kattintás, és kész is vagy.

Támogass minket! – egyszeri támogatás

Egyszeri támogatás esetén Te határozod meg, pontosan mennyivel kívánsz hozzájárulni céljaink eléréséhez. (Használhatod a PayPal rendszerét vagy saját bankkártyádat is.)

  Vissza a főoldalra