Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

Összes Nemzeti Tartozás Lerovásának Napja

2019/06/04 – Közös Halmaz


Június 4-e 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja. Mit jelent ez nekünk? Gyásznapot? Ünnepnapot? Valamifajta elégtételt?

Rengeteg magyar nem érzi magáénak, inkább maga mögött hagyná az egész Trianon-témát. Mások mély fájdalommal tekintenek rá, és ez lett nemzeti identitásuk sarokköve. Pedig nem csak Trianon kapcsán merülhet fel a nemzethez tartozás kérdése. Ugyanez köszön vissza az államalapítás, Mohács, 1848, a kiegyezés, a holokauszt, 1956, sőt, akár még a rendszerváltás kapcsán is.

Június 4-én megengedhetjük magunknak, hogy sirassuk a régi határainkat. A trianoni békediktátum igazságtalan volt, túlzó és egyoldalú. Ez akkor is így van, ha tudjuk, Nagy-Magyarország csak az Osztrák-Magyar Monarchia részeként volt akkora, amekkora, és egy vesztes háború után nem számíthattunk rá, hogy területveszteség nélkül köthetünk békét.

Ma mégsem elsősorban ezek a határok választják el a magyart a magyartól. A belső törésvonalaink mentén számtalan bűnt követ(t)ünk el mi magunk a magyarság ellen.

Mikor állunk meg megsiratni, hogy képtelenek vagyunk szóba állni egymással, csak azért, mert másként látjuk a múltunkat és a jelenünket? Mikor vesszük észre, hogy elvakít a saját sértettségünk, és nem látjuk a másik szintén jogos fájdalmát?

Itt az ideje, hogy egymás felé forduljunk, és magunkba nézzünk. Mutassunk példát! Legyen június 4-e az Összes Nemzeti Tartozás Lerovásának Napja!

Szeretnénk már itt tartani.


Támogass minket! – rendszeres támogatás

Havi rendszeres támogatás esetén az alábbi összegekkel tudsz minket segíteni. Az összeg kiválasztása után átirányítunk a PayPal felületére, pár kattintás, és kész is vagy.

Támogass minket! – egyszeri támogatás

Egyszeri támogatás esetén Te határozod meg, pontosan mennyivel kívánsz hozzájárulni céljaink eléréséhez. (Használhatod a PayPal rendszerét vagy saját bankkártyádat is.)

  Vissza a főoldalra