Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

Rólunk


Célunk, hogy széleskörű párbeszédet kezdeményezzünk a huszadik század feldolgozatlan történelmi traumáiról, gondolkodásra, együttérzésre ösztönözzünk azokkal a korszakokkal és eseményekkel kapcsolatban, amelyek a legtöbb meg nem értést, konfliktust váltják ki mindennapjainkban.

Ideje, hogy meghalljuk egymás hangját.

Egy baráti társaságból alakult, korosztályát, kompetenciáit és világnézetét tekintve heterogén csapat dolgozik a Közös Halmaz Alapítvány céljaiért. A projektvezetés, a rendezvényszervezés és az oktatás terén kellő tapasztalattal rendelkező társaságban jól kiegészíti egymást a történészhallgató, az iparművész, a közgazdász, a politológus, a szerkesztő, a formatervező, a grafikus.

 • Barbarics Enikő

  Barbarics Enikő (1993)

  Az ELTE szabadbölcsész szakán tanul művészettörténetet és történelmet, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen formatervezést. Mindig is érzékenyen érintették az emberek közötti konfliktusok, az egymás meg nem értéséből származó kommunikációképtelenség. A Közös Halmaz kreatív csapatát erősítve bízik abban, hogy elindulhat egy folyamat, ami nyugodtabb és könnyebb együttélést eredményez.

 • Donner Andrea

  Donner Andrea (1979)

  Végzettségét tekintve dekoratőr, ma saját gyerekjáték-tervező cégét vezeti. Már középiskolában is részt vett az összes közösségszervező csoport munkájában. Szereti Magyarországot, és elszomorítja, hogy az emberek – a bennük lerakódott, apáról fiára, anyáról lányára szálló, feldolgozatlan frusztrációk miatt – képtelenek a békés és produktív együttélésre, nem állnak ki magukért, és felelősséget sem vállalnak tetteikért. Tenni akar azért, hogy végre előre tekintsünk. A Közös Halmaz egyik alapítójaként és kuratóriumának tagjaként hisz abban, hogy a múlt traumáinak feldolgozása esélyt ad társadalmunknak arra, hogy a haladás és a békés együttélés felé induljunk el.

 • Gárdos Tamás

  Gárdos Tamás (1980)

  A Szent István Egyetemen, illetve mester szakon a Corvinuson szerzett közgazdász diplomát. Jelenleg egy nagy biztosítótársaságnál dolgozik, mint projekt portfólió menedzser. Nem szeretne azok közé tartozni, akik egy jobb élet reményében külföldre költöznek. Olyan országban szeretne élni, ahol az emberek képesek meghallgatni és tiszteletben tartani a sajátjuktól eltérő véleményeket is. A Közös Halmaz alapítója és az alapítvány kuratóriumának elnöke.

 • Kiss Kata

  Kiss Kata (1993)

  A BCE kommunikáció és médiatudomány alapszakán diplomázott, jelenleg ott végzi mesterszakos tanulmányait. Gimnazista kora óta foglalkozik társadalmi projektekkel, jelenleg is az Eötvös József Gimnázium alumni és fundraising projektjét vezeti, miközben egy reklámügynökségnél dolgozik. Barátai, ismerősei a legkülönfélébb szekértáborokhoz tartoznak, akik egymást kizáró, markáns véleménnyel rendelkeznek a huszadik század traumáiról. A Közös Halmaz kuratóriumának tagjaként arra törekszik, hogy egyszer őket (és talán másokat) is leültesse egy asztal köré, ahol értő, elfogadó párbeszéd zajlik majd.

 • Koncz Péter

  Koncz Péter (1983)

  Építészmérnökként végzett a BME-n, ahol ma is ad órákat. Főállásban egy építésügyi szoftvereket fejlesztő informatikai cégnél, mint product owner dolgozik. Fontos számára a család, a történetek, a sorsok és értékek hálója. Úgy látja, ez egy olyan szövet, amelybe ágyazódva egymásra vagyunk utalva. Az igazi párbeszédek elkötelezett rajongója. Azok a helyzetek érdeklik, ahol a személyes szint, az emberek érzelmei dominálnak. Kislánya születése óta ő a csendes társ a Közös Halmazban.

 • László Róbert

  László Róbert (1979)

  Közgazdász-politológusként végzett a(z akkor még) Közgázon, de már az egyetemi felvételire való készüléskor elmerült a huszadik századi magyar történelemben. Politikai elemzőként, választási szakértőként, egyetemi oktatóként is azt tapasztalta, hogy az itthon jellemző szekértábor-szemlélet és párbeszéd-képtelenség jelentős részt a történelmi traumáink feldolgozatlanságából fakad. Bár az évek során a naivitása sokat kopott, arra vonatkozó tenni akarása, hogy egy élhetőbb országban éljünk, csak erősödött. Ebből az indíttatásból lett a Közös Halmaz egyik alapítója, később kuratóriumának tagja.

 • Névai Gábor (1975)

  Névai Gábor (1975)

  Üzleti és politikai kommunikációs szakember. A kilencvenes években többek között a Népszabadságnál és a Magyar Televízió Parlamenti Naplójánál tanulta a politikai újságírást, később a közép-vállalkozások PR-menedzselésétől kezdve az első hazai online közigazgatási ügyfélszolgálat felépítéséig terjedt a portfóliója. A legtöbbet Wermer András marketingstratéga munkatársaként tanulta, akivel több üzleti projektben dolgozott együtt. Tinédzserként még látta a berlini fal mindkét oldalát, és nem szeretné, ha az bármilyen formában újjáépülne Magyarországon és Európában; ez vonzotta a Közös Halmazhoz.

 • Racskó Júlia

  Racskó Júlia (1991)

  Illusztrátor, grafikus. Minden érdekli, ami képi történetmesélés, vagy ahol a vizualitás segíti a gyorsabb megértést. A MOME-n találkozott először a Maus című képregénnyel, ami a legjobb érv arra, hogy miért is fontosak a képek a történelmi traumák feldolgozásában. Azon dolgozik, hogy a Közös Halmaz komplex tartalmai érthetőek és élményszerűek legyenek.

 • Széplaki Gyöngyi

  Széplaki Gyöngyi (1971)

  Rajztanárként végzett, másfél évtizede a könyvszakmában dolgozik, két lánygyermek édesanyja. A rendszerváltást már felnőttfejjel élte meg, így őt is elkapta az akkor jellemző csodavárás állapota. A varázslat nem történt meg, annál több elégedetlenkedő, fortyogó embert termelt ki ez az időszak. Ebből a folyamatos morgásból lett elege, amikor csatlakozott a Közös Halmazhoz. Tenni akarásával a kreatív csapatot erősíti, mint tervezőszerkesztő.

 • Varga Sára

  Varga Sára (1992)

  Történelem alapszakon végzett az ELTE-n, jelenleg tanári mesterszakos képzést folytat. Az egyetemen testközelből tapasztalta, hogy a huszadik század történelmének megéléseivel kapcsolatban képtelenek vagyunk megérteni egymást, belehelyezkedni a másik szemszögébe, meglátni a másik oldalt. A Közös Halmaz alapítóival való egymásra találás lehetővé tette számára, hogy a középiskolai oktatás mellett ilyen formában is tehessen azért, hogy szóba álljon egymással magyar és magyar. Munkáját az Alapítványnál kuratóriumi tagként végzi.