Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

Sajtószoba


Sajtóközlemények

Köztéri kiállítás nyílt a huszadik századi történelmi traumáinkról
2017. március 16.

„Nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk!” címmel látható a XX. századi történelmi traumáinkról köztéri kiállítás 2017. március 16. és március 30. között a Madách téren. A kiállítást létrehozó Közös Halmaz Alapítvány célja, hogy beindítsa a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet többek között Trianonról, a holokausztról, a világháborúkról, a diktatúrákról, 1956-ról és a rendszerváltásról. A Madách téren a mai naptól két héten át 14 interaktív, egyszerre provokatív és megbékélésre késztető ajtó segíti a múltfeldolgozást és az érdemi párbeszéd beindítását magyarok és magyarok között. Május első két hetében pedig az Örs vezér terén átrohanók is belebotlanak majd a kiállításba.

Közös Halmaz sajtóközlemény melléklet

Valami nagyon nincs rendben ma Magyarországon a történelmi traumáinkról szóló közbeszéddel. Minden magyar családot, ha eltérő mértékben is, de érintett a huszadik század. Mindenkinek megvan a maga története, a maga fájdalma. A baj azzal van, hogy összemérjük ezeket, és meg akarjuk győzni egymást arról, hogy a „mi fájdalmunk” nagyobb a „ti fájdalmatoknál”.

Mindannyian szabadulni szeretnénk attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet mérgezi. Meg kell értenünk, hogy az egyikünkön az egyik, a másikunkon a másik történelmi tragédia ejtett mélyebb sebeket. A Közös Halmaz csapata azon dolgozik, hogy beindítsa a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet magyarok és magyarok között. Attól, hogy valakinek a felmenői a holokauszt áldozatai lettek, még lehetséges, hogy átérezze Trianon veszteségét, ahogy egy ’56-os hős leszármazottjának sem kell feltétlenül megvetnie azt, aki nosztalgiával tekint a gulyáskommunizmus éveire.

Az emlékeink mások, az emlékezés közös. A cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.

A kiállítás

A Közös Halmaz Alapítvány köztéri kiállítása március 16-ától március 30-áig a VII. kerületi Madách téren, május 1-jétől május 14-éig pedig az Örs vezér terének XIV. kerületi részén indítja be a múltfeldolgozást.

A projekt megvalósításának első állomása egy köztéri kiállítás, ahol a történelmi traumák változatosan nyitható és zárható ajtókon jelennek meg.

A látogatók az ajtókat kinyitva a traumákhoz kapcsolódó szokatlan kérdéseket, gondolatébresztő, játékos felületeket találnak. Minden ajtó a köztudatban rögzült megközelítésekhez képest új szempontokat mutat be. Nem válaszokat ad, hanem kérdéseket vet fel.

A köztéri kiállítási forma legfőbb előnye, hogy bárki bele tud botlani. Olyan járókelők is, akik inkább elzárkóznak a témától.

A március 16-án nyíló kiállításon, a Trianonhoz, a holokauszthoz, a világháborúkhoz, a diktatúrákhoz, 1956-hoz és a rendszerváltáshoz kötődő traumák 14 darab változatosan nyitható és zárható ajtón jelennek meg. A Madách téren hármas blokkokba rendezett ajtók követik a XX. század traumáinak kronológiáját, de a kiállítás üzenete úgy is befogadható, ha a látogatók véletlenszerű sorrendben találkoznak az ajtókkal.

Az interaktivitásra ösztönző installációk egyszerre provokatívak és megbékélésre késztetők: fel kell oldanunk a múltunkkal kapcsolatos tabukat ahhoz, hogy békében építhessük közös jövőnket.

A kiállítást kísérőprogramok (tárlatvezetések, kerekasztal-beszélgetések) egészítik ki, amelyekről az Alapítvány Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Közös Halmaz sajtóközlemény melléklet

Az oktatási projekt

Tartós eredmény eléréséhez a középiskolás generáció megszólítása szükséges: ők azok, akik kellőképp kíváncsiak és gyanakvók ahhoz, hogy merjék megkérdőjelezni a leegyszerűsített féligazságokat, a kirekesztő reflexiókat.

A köztéri kiállításon megismert ajtókat oktatási segédanyagként használva a Közös Halmaz önkéntesei középiskolákban tartanak csoportfoglalkozásokat. A beszélgetések során egymás véleményének meghallgatására, kulturált vita kibontakoztatására törekszenek. Mind a fővárosi Közgazdasági Politechnikumban, mind a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban szerzett tapasztalataik azt igazolják, hogy ezek a foglalkozások alkalmasak arra, hogy a korábban tabuként kezelt történelmi traumákról könnyeden, az eltérő családi megélésekre mégis érzékenyen alakuljon ki párbeszéd a diákok között.

A Közös Halmaz Alapítvány

Egy sokat beszélgető baráti társaságból nőtt ki a 2015 óta alapítványi formában működő Közös Halmaz. Korosztályát, kompetenciáit és világnézetét tekintve heterogén csapat dolgozik az Alapítvány céljaiért. A projektvezetés, a rendezvényszervezés és az oktatás terén kellő tapasztalattal rendelkező társaságban jól kiegészíti egymást a történészhallgató, az iparművész, a közgazdász, a politológus, a szerkesztő, a formatervező, a grafikus. A kivándorlás, az elkeseredettség helyett a tenni akarást, a civil szerepvállalást választják, mert olyan országban szeretnének élni, ahol szót értenek egymással az emberek. Olyan országban, ahol nem a múlt sebeit tépkedik, hanem ahol a viták a jövőről szólnak. Ebben pedig kulcsfontosságú megtanítani arra a fiatalokat, hogy:

Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen.

További információ

Nyilatkozatért keresse

  • Gárdos Tamást, a Közös Halmaz Alapítvány kuratóriumának elnökét (20-932-6537)
  • Kiss Katát, a Közös Halmaz Alapítvány kuratóriumának tagját (30-649-5478)
  • Varga Sárát, a Közös Halmaz Alapítvány kuratóriumának tagját (20-255-0568)

A kiállítás megvalósulását a 2016-ban indított crowdfunding kampányból befolyó adományok és a Laki Épületszobrász Zrt. támogatása tette lehetővé. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság is támogatta. A Közös Halmaz munkáját a Bee Tree Szakértői Csoport segíti.

  Letöltés (PDF)


Beszélnünk kell a komcsizásról és a nácizásról!
Rendhagyó kezdeményezés a huszadik század traumáinak feldolgozásához
2016. február 24.

„Nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk!” – ezzel a szlogennel készül köztéri kiállítás és oktatási projekt a huszadik század történelmi traumáinak feldolgozásához. A Közös Halmaz Alapítvány célja, hogy beindítsa a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet többek között Trianonról, a holokausztról, a világháborúkról, a diktatúrákról, 1956-ról vagy a rendszerváltásról. A projekt középpontjában, rendhagyó módon, interaktív ajtók állnak. Ezek segítségével nyithatóak ki a régóta tabuként kezelt, vagy legjobb esetben is szélsőségesen megközelített kérdések. Az ajtókat először köztéren, később pedig középiskolákban mutatják be. Az ajtók gyártásához a Közös Halmaz csapata közösségi finanszírozás keretében gyűjt támogatást, hiszen a huszadik század mindenkit érint.

Valami nagyon nem stimmel ma Magyarországon a történelmi traumáinkról szóló közbeszéddel. Minden magyar családot, ha eltérő mértékben is, de érintett a huszadik század. Mindenkinek megvan a maga története, a maga fájdalma. A baj azzal van, hogy összemérjük ezeket, és meg akarjuk győzni egymást arról, hogy a „mi fájdalmunk” nagyobb a „ti fájdalmatoknál”. Meg kell értenünk, hogy az egyikünkön az egyik, a másikunkon a másik történelmi tragédia ejtett mély sebeket. A Közös Halmaz csapata azon dolgozik, hogy beindítsa végre a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet magyarok és magyarok között. Mindannyian szabadulni szeretnénk attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja. Attól, hogy valakinek a felmenői a holokauszt áldozatai lettek, még lehetséges, hogy átérezze Trianon veszteségét, ahogy egy 56-os hős leszármazottjának sem kell feltétlenül megvetnie azt, aki nosztalgiával tekint a gulyáskommunizmus éveire.

A projekt megvalósításának első állomása egy köztéri kiállítás, ahol a történelmi traumák változatosan nyitható és zárható ajtókon jelennek meg. A látogatók az ajtókat kinyitva a traumákhoz kapcsolódó szokatlan kérdéseket, gondolatébresztő, játékos felületeket találnak. Minden ajtó a köztudatban rögzült megközelítésekhez képest új szempontokat mutat be. Nem válaszokat ad, hanem kérdéseket vet fel. A köztéri kiállítási forma legfőbb előnye, hogy bárki bele tud botlani. Olyan járókelők is, akik inkább elzárkóznak a témától.

A kiállítás azonban csak az első lépés. Az ajtókat oktatási segédanyagként felhasználva a Közös Halmaz önkéntesei középiskolákban tartanak majd rendhagyó foglalkozásokat tanórai keretek között. Elkötelezettek abban, hogy a legfogékonyabb korban vezessék rá a diákokat: legyenek kíváncsiak, gyanakvóak, ne fogadják el a leegyszerűsített féligazságokat, ne vigyék tovább a téves, kirekesztő reflexiókat.

A projekt gerincét jelentő ajtók gyártási költségeit közösségi finanszírozással szeretnék előteremteni. Ehhez kérnek támogatást. Kampányvideójuk és támogatásgyűjtő oldaluk itt tekinthető meg.

A videóban megszólaló csapat baráti társaságból szerveződött alapítvánnyá. Pártoktól vagy más szervezetektől függetlenül működnek. Három éve kötelezték el magukat amellett, hogy a kivándorlás, az elkeseredettség helyett a tenni akarást, a civil szerepvállalást választják, mert olyan országban szeretnének élni, ahol szót értenek egymással az emberek. Olyan országban, ahol nem a múlt sebeit tépkedik, hanem ahol a viták a jövőről szólnak. Ebben pedig kulcsfontosságú megtanítani arra a fiatalokat, hogy nem kell meggyőzniük egymást, megérteni igen.

Médiamegjelenések

2019

2018


2017


2016

Közös Halmaz kampányvideó